Windbarriers
Image default
Pets

Aansprakelijkheid en letselschade bij hondenbeet

Uw aansprakelijkheid bij een hondenbeet

Kunt u aansprakelijk gehouden worden wanneer u hond zomaar iemand bijt? Tijdens een boswandeling, een zondagmiddag of wanneer u het totaal niet verwacht wordt u opeens gebeten door hond, zomaar. Het gebeurd. Als het u hond is, dan heeft de wetgever bepaald dat u als eigenaar wél verantwoordelijk bent voor de letselschade. Maar hoe krijgt u deze schade vergoed? Wat kunt u het beste doen en hoe hoog is de vergoeding? Bij Schallenberg Letselschade leggen we het graag haarfijn voor u uit.

Normaal gedraag van uw hond

Als hondenbezitter is het uw verantwoordelijk dat u uw eigen hond goed africht en altijd onder controle houdt. Honden zijn (doorgaans) waakdieren en kunnen soms agressief worden. Het spreekt voor zich dat uw geen hond geen andere mensen of dieren mag bijten. Natuurlijk spreek het voor zich dat het afhankelijk is van de situatie. Houdt u hond duidelijk aan als waakdier in uw huis en vermeld u dat ook duidelijk met een bordje, en wordt bijvoorbeeld een inbreker gebeten, dan gelden er andere omstandigheden omdat een nadrukkelijke aanleiding is voor het bijten.

Wanneer bent u wel aansprakelijk voor een hondenbeet?

In de situatie wanneer uw hond losloopt op een plaats waar dat niet is toegestaan en uw hond brengt schade toe aan een object of een persoon, dan bent u aansprakelijk voor de schade die hierdoor is ontstaan. Ook als u uw hond uitlaat op een plak waar dat niet is toegestaan en uw hond brengt schade toe aan een ander, kunt u verantwoordelijk gehouden worden voor de schade. Houd u rekening mee dat wanneer uw hond eerder betrokken is bij een bijtincidient, de kans in uw nadeel is en u hoogstwaarschijnlijk moet betalen voor de schade.

Schadevergoeding bij een hondenbeet

Bij het beoordelen van de schade wordt er naar het totale plaatje gekeken. De kosten kunnen daarom flink oplopen wanneer de verwondingen of schade ernstig zijn. Het is daarom verstandig om een rechtsbijstandverzekering te hebben als u een hond heeft. Hoewel honden over het algemeen heel vriendelijk zijn, zit het in hun natuur om hun baasje te verdedigen. Heeft u een grote hond, dan kan de schade ook groter zijn bij een agressieve aanval. Aan mogelijke kosten kunt denken aan:

  • gescheurde kledingstukken
  • gebroken sieraden en horloges
  • medische kosten voor behandeling van de bijtwonden
  • kosten tetanusinjectie
  • kosten eventuele ziekenhuisopname
  • smartengeld hondenbeet vanwege angst of stress door de aanval

Ook moet u denken aan de kosten voor een dierenarts, wanneer uw eigen huisdier wordt aangevallen door een andere hond. Het mag u hopelijk duidelijk zijn dat deze kosten snel kunnen oplopen, bijvoorbeeld als de hond geopereerd moet worden of wordt opgenomen in de dierenkliniek. En als een door uw hond aangevallen andere hond overlijdt kunt u nog eens aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van crematie of begrafenis. Bent u slachtoffer van een hondenbeet en denkt u recht te hebben op schadevergoeding door een hondenbeet? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten via 053-8900945 of stuur een mail naar info@schallenberg-letselschade.nl.

https://schallenberg-letselschade.nl/