Windbarriers
Image default
Computers and Electronics

Lampen vervangen

Lampen vervangen

Lampen vervangen in je huis is vaak niet iets wat je regelmatig doet Het vervangen van een van je lampen is een eenvoudig proces en kan door iedereen met weinig moeite gedaan worden. Maar wat moet je doen als de lamp het niet meer doet? Misschien is er een probleem in het elektrische systeem dat de lamp aanstuurt. In dat geval is het een stuk moeilijker om de lamp te vervangen, vooral als je hier geen ervaring mee hebt. Wil je desondanks toch zelf de lamp vervangen? Dan doe je er goed aan eerst een goed inzicht te krijgen in hoe je lampen goed vervangt.

Tips voor het vervangen van lampen

Controleer, voordat je aan vervanging denkt, altijd eerst of er nog stroom naar de lamp zelf loopt. Je kunt dit doen door eerst na te gaan of eventuele andere verlichtingsarmaturen in de buurt werken met een lamp bij dezelfde spanning.

Als je twijfelt, gebruik dan een tester om te zien of er elektriciteit door de draad van de lamp loopt. Werkt hij wel, maar is er geen licht omdat bijvoorbeeld de gloeilamp stuk is, dan moet je de lamp zelf vervangen. Zelf lampen vervangen is niet moeilijk als je de volgende stappen van 123Lampenshop volgt:

  1. Verwijder alle kappen en lampenkappen van de lamp om gemakkelijk bij alle delen ervan te kunnen.
  2. Let er bij het werken met elektriciteit op dat er geen vreemde stoffen in je ogen of mond of in een andere opening van je lichaam komen. Je kunt dit doen door een veiligheidsbril te dragen of elektrisch plakband over openingen in je kleding te plakken. Zorg dan altijd voor goede ventilatie! Het doel hier is om ervoor te zorgen dat het stof waarmee je werkt niet in je longen of ogen terechtkomt.
  3. Schroef de bol voorzichtig, maar stevig los. Als hij te vast zit, neem dan een sleutel om hem helemaal los te draaien.
  4. Gebruik schuurpapier om eventuele corrosie van zowel de voet van de oude lamp als het contactpunt in je lampenkap te schuren. Dit zorgt ervoor dat de elektriciteit goed kan stromen als je je nieuwe lamp erin schroeft .
  5. Pas op dat je niets anders aanraakt dan waar de elektriciteit stroomt! De metalen delen van lampen zijn vaak met elkaar verbonden.
  6. Plaats een LED gloeilamp in je lampenkap, zodat alle elektriciteit er direct zonder weerstand doorheen stroomt.

Welke fitting lamp gebruiken?

Welke fitting je moet gebruiken is afhankelijk van je lamp.

E27: Deze fitting heeft een schroefdraad van 27 millimeter en is de meest voorkomende in ons land. Bijna alle spaar-, gloei-, hallogeen- en LED lampen kunnen in zo’n fitting geschroefd worden.

E14: De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en heeft een schroefdraad van 14 millimeter. Grote gloeilampen, spaarlampen, hallogeenlampen en LED lampen hebben dit type fitting.

E12: De meeste traditionele kerstverlichting heeft een E12 fitting. Deze worden echter ook gebruikt door sommige LED lampjes die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis of op moeilijk bereikbare plaatsen . Door oude onderdelen door nieuwe te vervangen gaat je verlichtingssysteem weer beter werken.

https://123lampenshop.nl/handige-tips/lampen-vervangen/