Windbarriers
Image default
Auto

Subsidie elektrische auto

Wie op of na 4 juni 2020 een elektrische auto heeft aangeschaft, kan hiervoor subsidie aanvragen via de Rijksoverheid. De subsidieregeling is van toepassing op zowel nieuwe als gebruikte elektrische voertuigen en heeft als doel om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren.

 

Doel 2030

De Nederlandse overheid heeft als doel om de CO2-uistoot te reduceren. In 2030 moet de CO2-uitstoot 49 procent minder zijn ten opzichte van de uitstoot in 1990. Hoe dit doel behaald moet worden staat uitgebreid beschreven in het Klimaatakkoord. Eén van de maatregelen is dat alle auto’s die in 2030 op de markt komen volledig emissieloos zijn. Met andere woorden: in 2030 worden er alleen nog elektrische auto’s verkocht.

Subsidie van € 4.000,-

Zeker voor zakelijke rijders is de elektrische auto een uitkomst. Kiest er niet voor om een rittenregistratie bij te houden, dan valt de bijtelling (2021) laag uit. De populariteit van de elektrische auto’s onder particulieren valt nog tegen, en dus moet de subsidieregeling ervoor zorgen dat de aanschaf van elektrische auto’s gestimuleerd wordt. Bij aanschaf van nieuwe elektrische voertuigen kan € 4.000,- subsidie aangevraagd worden en bij gebruikte elektrische auto’s € 2.000,-. De subsidie is alleen van toepassing op auto’s met een catalogusprijs tussen de €12.000,- en € 45.000,- én die op één accu 120 km kunnen rijden.

 

Subsidie niet voor plug-in hybrides

De subsidieregeling loopt tot 2025 en zal ieder jaar een nieuw budget krijgen. Voor 2020 geldt een budget van € 17,2 miljoen. Voor de komende jaren is het budget nog niet bepaald. De subsidieregeling is niet van toepassing op plug-in hybrides. Plug-in hybrides kunnen rijden op elektriciteit en fossiele brandstoffen en dus wordt er nog steeds CO2 uitgestoten. Op de lange termijn is de plug-in hybride daarom geen oplossing voor het klimaatprobleem, ondanks dat een plug-in hybride zuiniger is dan een auto die alleen gebruik maakt van fossiele brandstoffen.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/bijtelling/2021-2/