Windbarriers
Image default
Architecture

Wat zijn de nieuwe wet- en regelgeving bij rolsteigers?

Voor een veilig gebruik van rolsteigers en kamersteigers op bouwplaatsen, bij schilderwerken en bij renovaties zijn er Europese normen en regels opgesteld. Deze vind je onder meer in de rolsteigernorm EN 1004 (ook wel NEN-EN 1004-1 genoemd). Sinds 2021 zijn er wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers van kracht. De norm is aangepast, zodat hij nog beter aansluit op de vele gebruikssituaties en zo kan zorgen voor nog meer veiligheid.

Welke zaken worden er beschreven in de norm?

In de norm EN 1004 worden alle belangrijke aspecten van rolsteigers genoemd. Hierbij kun je denken aan de gebruikte materialen, de veiligheid, de maximale belasting van een rolsteiger en de prestatie-eisen. Zo kun je heel overzichtelijk zien aan welke voorwaarden een goede rolsteiger moet voldoen. Op dit manier weet je zeker dat je werkt met een betrouwbaar en veilig object. De veranderingen die nu zijn doorgevoerd hebben onder meer betrekking op de vereiste kantplanken en leuningen. Daarnaast is er ook oog voor de platformhoogte en de toegestane afstand tussen de verschillende platformen op de steiger. Verder is er ook aandacht voor een goede bescherming tegen het omvallen van de rolsteiger.

De veranderingen in het kort

Een belangrijke wijziging betreft de soorten steigers die onder de norm EN 1004 vallen. Voorheen gold deze norm alleen voor grote rolsteigers met een vloerhoogte van 2,5 tot 12 meter. Tegenwoordig is de norm van toepassing op steigers met een vloerhoogte van 0 tot 12 meter, waardoor hij nu dus geldt voor alle soorten rolsteigers (ook de kleinere kamersteigers). Nieuwe platformen moeten voortaan een opwaaibeveiliging aan beide kanten hebben. De maximale afstand tussen platforms komt voortaan uit op 2,25 meter. De maximale afstand tot het eerste platformniveau is 3,40 meter. Bij de werkvloer zijn kantplanken, knieleuningen en heupleuningen verplicht. Op tussenvloeren zijn dat alleen de knieleuningen en heupleuningen. Voortaan mag je ook bij slechts één platform tijdelijk de knieleuning en heupleuning aan de gevelzijde plaatsen. Dat mag overigens alleen als de afstand tussen steiger en gevel op die plek minder dan 15 cm is. Speciaal voor kamersteigers heeft het VSB netwerk extra regels toegevoegd. Deze gelden dus alleen voor de kleinere rolsteigers.